Remontowana szkoła zamieniona w elegancki dworkowy dom - zobacz postęp prac!

Remontowana szkoła zamieniona w elegancki dworkowy dom - zobacz postęp prac!
Autor Andrzej Zieliński
Andrzej Zieliński25.04.2024 | 6 min.

Remont starej, opuszczonej szkoły w stylu dworku szlacheckiego na cele mieszkalne to nie lada wyzwanie. Wymagało wiele pracy i nakładu środków, aby przywrócić blask zaniedbanemu od lat budynkowi. Inwestorzy uporali się jednak z trudnym zadaniem. Teraz mogą cieszyć się eleganckim domem utrzymanym w klimacie dawnych rezydencji. Prace objęły generalny remont, termomodernizację i adaptację wnętrz. Efekty są imponujące!

Stara szkoła jak stary dworek - nietypowa adaptacja na dom

Jak wyglądał budynek przed remontem?

Budynek starej wiejskiej szkoły wybudowany w 1959 roku przypominał nieco swym wyglądem szlachecki dworek. Miał prostokątny kształt z niewielką dobudówką od strony ogrodu i centralnie usytuowanym gankiem od frontu. Jednak jego stan techniczny po latach pozostawiał wiele do życzenia. Dach przeciekał, belki więźby zbutwiały, na ścianach pojawił się grzyb, a farba olejna łuszczyła się. Także lód uszkodził instalację grzewczą, parkiet popękał, a drzwi nie dawały się otworzyć.

Wewnątrz budynek był podzielony na dwie części - szkołę i mieszkanie dla nauczyciela. Mieściły się tam odpowiednio: hol, 3 klasy, sanitariaty i niewielki pokój nauczycielski oraz sień, 2 izby, kuchnia i toaleta. Ciemne poddasze służyło za magazyn.

Na jakie trudności natrafili inwestorzy?

Największą przeszkodą okazały się zalewające fundamenty wody gruntowe, które zaczynały się już 30 cm pod powierzchnią ziemi. Konieczne było więc wykonanie nowego drenażu i izolacji przeciwwilgociowych. Problemem był też fatalny stan techniczny budynku, który wymagał generalnego remontu od dachu po fundamenty.

Trudnością było również połączenie dwóch części budynku w spójną całość oraz dostosowanie układu pomieszczeń do nowej funkcji mieszkalnej. Prace remontowe musiały zostać przeprowadzone szybko, w ciągu zaledwie 2 sezonów, aby budynek nie uległ dalszej degradacji.

W jaki sposób połączono dwie części budynku?

Aby połączyć część szkolną i mieszkalną, wybito nowe otwory drzwiowe. Jako nietypowy łącznik zaprojektowano przechodnią łazienkę. Trzy dawne sale lekcyjne zaadaptowano na duże, prostokątne pomieszczenia mieszkalne. Jedno z nich służy teraz jako pokój dziecinny, a w drugim stoi duży stół.

Jakie prace wykonano krok po kroku?

Pierwszym krokiem było osuszenie terenu i wykonanie drenażu. Następnie przystąpiono do wymiany dachu jeszcze przed zimą, aby zabezpieczyć budynek. Kolejno wymieniono część więźby dachowej, usunięto strop z gliny, wykonano nowe instalacje i połączono obie części budynku. Zimą przygotowano projekt i zakupiono materiały.

Latem przystąpiono do prac wykończeniowych - tynków, wylewek, malowania. Wymieniono też wszystkie okna i drzwi. Na końcu wykonano elewację z dociepleniem. Całość prac zajęła około roku.

Jakie zmiany wprowadzono w elewacjach i oknach?

Dotychczasowe okna i drzwi były niskiej jakości i wymagały wymiany. Liczbę okien od frontu zredukowano z 8 do 6, ponieważ dom nie wymaga aż tak dobrego doświetlenia jak dawniej szkoła. Wykonano docieplenie styropianem i elewację z grafitowej blachy dachówkowej.

Jak ocieplono i zaizolowano budynek?

Aby poprawić parametry energetyczne, ocieplono wszystkie przegrody wokół ogrzewanych pomieszczeń. Ściany zaizolowano 10 cm styropianu, podłogi 15 cm, a strop aż 20 cm. Dzięki temu uzyskano wysoki standard termomodernizacyjny.

Ile trwała przebudowa i remont szkoły?

Remont rozpoczął się w październiku, a zakończył latem następnego roku. Najpierw prace objęły zabezpieczenie i osuszenie budynku, potem remont generalny, a na końcu wykończenie wnętrz. Cały proces trwał około roku - od jesieni do lata następnego roku.

Jak zaadaptowano trzy klasy na cele mieszkalne?

Trzy dawne klasy lekcyjne zaadaptowano na duże prostokątne pomieszczenia mieszkalne o nowych funkcjach. Jedno z nich zamieniono na pokój dziecinny, drugie na jadalnię z dużym stołem, a trzecie pełni funkcję salonu.

Dzięki temu uzyskano przestronne wnętrza, które zachowały industrialny klimat poprzez wysokie sufity i prostokątny kształt. Jednocześnie ich wystrój i wyposażenie sprawiają, że są przytulne i funkcjonalne.

Jak zmienił się wygląd wnętrz po remoncie?

Dawna szkoła była urządzona w typowym, ascetycznym stylu lat 60. Miała betonowe podłogi, odpadającą farbę na ścianach i stare meble. Po remoncie wnętrza zyskały nowoczesny, ale jednocześnie przytulny charakter.

Stara szkoła jak stary dworek - nietypowa adaptacja na dom

Jak wyglądał budynek przed remontem?

Budynek starej wiejskiej szkoły wybudowany w 1959 roku przypominał nieco swym wyglądem szlachecki dworek. Miał prostokątny kształt z niewielką dobudówką od strony ogrodu i centralnie usytuowanym gankiem od frontu. Jednak jego stan techniczny po latach pozostawiał wiele do życzenia. Dach przeciekał, belki więźby zbutwiały, na ścianach pojawił się grzyb, a farba olejna łuszczyła się. Także lód uszkodził instalację grzewczą, parkiet popękał, a drzwi nie dawały się otworzyć.

Wewnątrz budynek był podzielony na dwie części - szkołę i mieszkanie dla nauczyciela. Mieściły się tam odpowiednio: hol, 3 klasy, sanitariaty i niewielki pokój nauczycielski oraz sień, 2 izby, kuchnia i toaleta. Ciemne poddasze służyło za magazyn.

Na jakie trudności natrafili inwestorzy?

Największą przeszkodą okazały się zalewające fundamenty wody gruntowe, które zaczynały się już 30 cm pod powierzchnią ziemi. Konieczne było więc wykonanie nowego drenażu i izolacji przeciwwilgociowych. Problemem był też fatalny stan techniczny budynku, który wymagał generalnego remontu od dachu po fundamenty.

Trudnością było również połączenie dwóch części budynku w spójną całość oraz dostosowanie układu pomieszczeń do nowej funkcji mieszkalnej. Prace remontowe musiały zostać przeprowadzone szybko, w ciągu zaledwie 2 sezonów, aby budynek nie uległ dalszej degradacji.

W jaki sposób połączono dwie części budynku?

Aby połączyć część szkolną i mieszkalną, wybito nowe otwory drzwiowe. Jako nietypowy łącznik zaprojektowano przechodnią łazienkę. Trzy dawne sale lekcyjne zaadaptowano na duże, prostokątne pomieszczenia mieszkalne. Jedno z nich służy teraz jako pokój dziecinny, a w drugim stoi duży stół.

Jakie prace wykonano krok po kroku?

Pierwszym krokiem było osuszenie terenu i wykonanie drenażu. Następnie przystąpiono do wymiany dachu jeszcze przed zimą, aby zabezpieczyć budynek. Kolejno wymieniono część więźby dachowej, usunięto strop z gliny, wykonano nowe instalacje i połączono obie części budynku. Zimą przygotowano projekt i zakupiono materiały.

Latem przystąpiono do prac wykończeniowych - tynków, wylewek, malowania. Wymieniono też wszystkie okna i drzwi. Na końcu wykonano elewację z dociepleniem. Całość prac zajęła około roku.

Jakie zmiany wprowadzono w elewacjach i oknach?

Dotychczasowe okna i drzwi były niskiej jakości i wymagały wymiany. Liczbę okien od frontu zredukowano z 8 do 6, ponieważ dom nie wymaga aż tak dobrego doświetlenia jak dawniej szkoła. Wykonano docieplenie styropianem i elewację z grafitowej blachy dachówkowej.

Jak ocieplono i zaizolowano budynek?

Aby poprawić parametry energetyczne, ocieplono wszystkie przegrody wokół ogrzewanych pomieszczeń. Ściany zaizolowano 10 cm styropianu, podłogi 15 cm, a strop aż 20 cm. Dzięki temu uzyskano wysoki standard termomodernizacyjny.

Ile trwała przebudowa i remont szkoły?

Remont rozpoczął się w październiku, a zakończył latem następnego roku. Najpierw prace objęły zabezpieczenie i osuszenie budynku, potem remont generalny, a na końcu wykończenie wnętrz. Cały proces trwał około roku - od jesieni do lata następnego roku.

Jak zaadaptowano trzy klasy na cele mieszkalne?

Trzy dawne klasy lekcyjne zaadaptowano na duże prostokątne pomieszczenia mieszkalne o nowych funkcjach. Jedno z nich zamieniono na pokój dziecinny, drugie na jadalnię z dużym stołem, a trzecie pełni funkcję salonu.

Dzięki temu uzyskano przestronne wnętrza, które zachowały industrialny klimat poprzez wysokie sufity i prostokątny kształt. Jednocześnie ich wystrój i wyposażenie sprawiają, że są przytulne i funkcjonalne.

Jak zmienił się wygląd wnętrz po remoncie?

Remont i adaptacja szkoły na cele mieszkalne całkowicie zmieniły jej charakter. Dawniej wnętrza miały surowy, industrialny charakter z betonowymi podłogami, odpadającą farbą i starymi meblami. Teraz nabrały one nowoczesnego, ale jednocześnie przytulnego charakteru.

Najczęściej zadawane pytania

Stara, wybudowana w 1959 roku szkoła była w bardzo złym stanie technicznym. Dach przeciekał, belki zbutwiały, na ścianach pojawił się grzyb. Wewnątrz pęknięte były parkiety, nie działało ogrzewanie, a drzwi nie dawały się otworzyć.

Na początku wykonano prace zabezpieczające - nowy drenaż, aby osuszyć budynek, izolacje przeciwwilgociowe oraz wymianę dachu, aby zapobiec dalszej degradacji. Dopiero później przystąpiono do generalnego remontu.

Aby połączyć część szkolną i mieszkalną, wybito nowe przejścia w ścianach działowych. Dodatkowo zaprojektowano łączącą obie części przechodnią łazienkę.

Trzy duże, prostokątne sale lekcyjne zaadaptowano odpowiednio na pokój dziecinny, jadalnię i salon. Zachowano przestronność, ale nadano im nowe funkcje.

Dawne ascetyczne wnętrza szkoły zyskały nowoczesny, przytulny charakter. Wymieniono wykończenia - podłogi, tynki, malowanie. Dobrano nowoczesne, ale stylowe meble.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Podłogi żywiczne 3D - jak je wykonać i ile kosztują?
  2. Przestrzenna i jasna przemiana domu kostki.
  3. Żywica epoksydowa do garażu - najlepsza na podłogę i ściany
  4. Ile kosztuje piec gazowy jednofunkcyjny w 2023 roku | Ceny kotłów gazowych
  5. Bawole oko dach - Konstrukcja krokwiowa z drewna [2022]
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Andrzej Zieliński
Andrzej Zieliński

Jestem dziennikarzem z wykształceniem technicznym. Specjalizuję się w tematyce instalacji fotowoltaicznych. Moje artykuły zawierają praktyczne porady dotyczące montażu, doboru sprzętu i opłacalności inwestycji w fotowoltaikę.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły